pockets gf8fea4ee0 1920

Šialenstvo! Čo nasleduje po zdražovaní?

K čisteniam, ktoré robím patrí aj diagnostika a následný výklad. Výklad je z veľkej časti o predvídani a pochopení následkov aby sme viac neopakovali daný problém. Dôležitou súčasťou je aj náhľad do budúcnosti alebo možných nasledujúcich alternatív. Pozrime sa na zdražovanie a najdôležitejšie otázky ohľadom zdražovania. Nad týmito otázkami sa teraz nikto nezamýšľa, pretože ľudia sú v šoku z 10 násobného nárastu energií.

Čo bude nasledovať po zdražovaní? Napríklad budúci rok.

Teraz vám zdražela elektrina, plyn a v podstate všetko. Citlivejší vnímajú prázdnotu a akúsi „zvláštnu“ atmosféru. Keď si zracionalizujeme intuíciu a pomenujeme ako sa cítite v obchodoch, sú to emócie a ich energie, ktoré kupujúci zanechali v danom obchode. Na rovinu si pomenujme tieto emócie a ich energie: strach z budúcnosti, strach zo života, z čoho zaplatím tento nákup, pocity zrady a bezvýchodiskového stavu, apatia a depresia, pocit vraždy, netolerancia, nespravodlivosť, prehra a pád, kompletná skaza spoločnosti, netaktnosť a ďalšie. 

Toto sú emócie ľudí, ktoí chodia do obchodu. Nie je to môj subjektívny pohľad, ale tie emócie, ktoré ľudia cítia.

Príbehy

Minulý rok som sa pýtal kamaráta „vieš ako schudobníš boháča“? Zdvihneš jeho výdavky 2-3-4-X krát. Mnohí doteraz nepočúvali alternatívu, nehľadali riešenia, ani ich len nenapadlo čokoľvek riešiť, pretože mali dostatok zdrojov a financií.

Bývalý spolužiak je veľmi bohatý. Povedali by ste, že jeho sa zdražovanie netýka. Vždy hovoril, že netuší koľko má peňazí a majetku. Keď sa rozvádzal povedal nasledujúce: „Stále netuším koľko toho mám, viem že všetko deleno 2“. Touto odpoveďou každého rozosmial. Teraz sa zdražovanie týka aj jeho. Ak ste mali milión na účte a zrazu vám 10 násobne zvýšia výdavky, je to akoby váš 1 milión mal 10x menšiu hodnotu. 

Čo bude nasledovať po zdražovaní? Na čo teraz nikto nemyslí ?

10 násobné zdraženie je príliš veľa. Tlak na vládu a prisluhovačov je tak obrovský, že zo strachu z následkov nemôžu nechať takéto mohutné zdraženie. Preto pristúpia na akési „polovičné win-win riešenie“ . Zrazu majú obe strany lepší pocit (stále je to len emócia a eufória, nie reálne riešenie), preto pristúpia na dočasný falošný win-win krok. Neplatíte 10x viac len 5 krát, takže je to výhra hlavne pre vás, pretože ešte rok prežijete. Pre nás je to výhra, lebo buď utečieme ale hlavne nám dáte pokoj.

Celý rok 2023 vydržíte a myslíte si, že bude lepšie, že sa niečo stane a všetko sa uprace a zrazu elektrina padne dole na pôvodnú cenu. Nepadne. Prečo? Prečítajte si článok zdražovanie a zistíte, že je to zámer.

Príde 1. Január 2024 a ceny zrazu vyskočia. Elektrina už nebude 199 ale 400 eur za megawat. Znova sme tam, kde sme byť nechceli. Argument bude: „ale vám sa len 2x zvýšila cena elektriny, takže to nie je také strašné“. Prečo? Každý si zvykne, že nový normál bude 199€ za megawat. Z nového normálu nebude ťažké znova zvýšiť napríklad už len 2x, to už neznie tak strašidelne ako 10x. Znova nebudete vedieť zaplatiť 400 eur za megawat. 

Na túto záležitosť treba myslieť teraz a nepristúpiť na rýchle, nepremyslené riešenia len preto, aby si vláda strčila hlavu do piesku a nič nerobila. Túto záležitosť treba riešiť teraz.  

-R-